默認 简体 繁體

8/16/2007

介紹下自己先

見到另一個blog嘅超神父第一篇係介紹自己,我先醒覺,我都要寫番篇嘢介紹自己,你估好多人識你咩!

 

我花名叫「陳德雄」,至於真名,中學同喺堂區做仔嘅時候叫「大頭」,出嚟社會做嘢叫「大鼻」,喺修院嗰陣叫做「大眼」,沿用到今日!

 

點解我做神父,第一,因為我做唔到修女;第二,因為我喺屋企排第八,唔想結婚之後老婆被人叫「八婆」。(做咗神父之後我先知道,原來我排第八,喺輩份嘅稱呼上面,我老婆係唔會俾人叫「八婆」嘅!哎吔!)

 

嗜好?眼瞓嘅時候鍾意瞓覺,肚餓嘅時候鍾意食嘢,有波睇嘅時候鍾意睇波。

 

我最唔鍾意嘅,就係要我俾speech,致詞,要我正經咁講說話,出席嚴肅或者官式嘅聚會,做慶典主持,寫咩嘢「神父的話」、「校監的話」、「主席的話」之類嘅老套嘢!可惜以上嘅都係做神父時時要做嘅嘢!不幸!

 

講到我嘅專長,就係做Icon,寫笑話,講故事,變魔術呢一啲非神父應做嘅嘢!近年仲整呢樣整嗰樣嚟賣添!

 

Last but not the least,我依家係西灣河聖十字架堂主任司鐸。
frphilip   4:26:32 PM 
本文引用通告(trackback)URL:

8/23/2007

神父o既產品直頭係人氣product啦~
記得幫我留住呀~~
Rivalino   Email  Web  02:04