默認 简体 繁體

8/3/2007

廿年回顧

做神職人員就快二十年囉,比起其他鐸兄鐸弟,二十年話長唔長,話短唔短。點解我話係「做神職人員」,而唔係話「做神父」呢?當然係因為兩樣嘢有啲唔同,當我成為執事嗰一刻,我就係神職人員,而做神父就係再之後大半年嘅事。

 

有啲教友以為升神父那日子為我們很重要,所以有幫神父慶祝晉鐸週年紀念。其實,理論上應該係升執事嗰一日最重要,因為嗰陣時已經係決定性的一個時間,已經係一個神職,「永不超生」!

 

為一啲若干個十年前嘅抉擇,有啲人鍾意問:「如果俾你再揀,你會唔會揀番同一樣呀?」望番呢廿年,我嘅答案係「一樣」!不過,最好唔使做本堂神父!

 

有一次我哋一班較年輕嘅神父見主教,「較年輕」嘅意思係六十歲或以下,主教一見面就輕鬆咁問:「點呀!有乜嘢要求呀?」差唔多所有正在擔任本堂神父嘅不約而同一齊舉手,笑住話:「有呀!可唔可以唔做本堂呀?」當然嗰次我哋唔係為呢個目的而嚟,但同一口徑嘅答案正好反映我哋內心所想嘅!

frphilip   11:55:12 AM 
本文引用通告(trackback)URL: